Homepage   Ons op facebook Ons op you-tube Ons op you-tube Ons op you-tube Onze webshop   

Interview met Hawayo Takata
 
 

dharma-lotus > reiki-lotus > interview met Hawayo Takata

In 1973 publiceerde uitgeverij Ballantine een kleine paperback getiteld “We Zijn Allemaal Genezers.” Via een onderzoek om natuurlijk genezen te begrijpen had de schrijfster Sally Hammond verscheidene genezers geïnterviewd, onder wie Mevrouw Hawayo Takata. Hun gesprek wordt hier samengevat.
 
Sally Hammond
Ik werd me plotseling bewust van een knetterende bundel energie in de stoel naast me? Een kleine, zwartharige vrouw met een Japans uiterlijk. Ze kwam uit Hawaï en was speciaal voor het symposium uit Honoloeloe komen vliegen, vertelde ze me later, Haar naam was Hawayo Hiromi Takata, ze droeg een vuurrode lange broek, een tuniek met opvallende tropische bloemen en had kort steil haar.
Een andere genezer was net klaar met haar spreekbeurt en Mevrouw Takata kon haar bewondering nauwelijks inhouden. 'Ze weet echt waar ze over praat,' zei ze tegen me met glinsterende ogen. De rest van de sprekers maakte haar uitermate ongeduldig. Toen vertelde ze dat zij ook een genezer was met een praktijk in Waikiki. Ik maakte snel een afspraak voor de lunch met haar.

Uitverkoren volgeling
Nadat we onze dienbladen gevuld hadden en een tafel hadden gevonden, kwam haar verhaal eruit rollen. 'Ik heb in Japan bij een grote leraar gestudeerd,' zei ze. 'Wat heb je aan een goed verstand, als je lichaam vol ziektes zit? Ik geloof in de uiterst eenvoudige methode. Het duurt maar vier dagen om het te leren, twee uur per dag. Waarom jaren ploeteren, als het zo snel kan? Ik leer het aan huisvrouwen die het bijna elke dag kunnen gebruiken.'
`Artsen kennen de medische en psychiatrische technieken en als zij mijn behandeling leren, zal de kunst van het genezen helemaal compleet zijn.'
'Gelooft u dan dat we allemaal genezers zijn?' vroeg ik. 'Jazeker. We zijn er allemaal mee geboren,' zei ze. 'Maar ik ben de bestuurder, de technicus. Als je een nieuwe tv koopt, moet je hem wel via het stopcontact aansluiten voor stroom. ik geef mijn leerlingen het contact met de grote universele levenskracht, die geneest. Ik bezit het geheim hoe je je hierop af kunt stemmen! Vanaf de eerste dag kunnen ze hun handen gebruiken om te genezen. Op de vierde dag leer ik idealen en principes aan.'
'Hoe heeft u geleerd hoe u dat moet doen?' vroeg ik.
Ze vertelde toen dat haar leraar Chujiro Hayashi uit Tokio was geweest, de uitverkoren volgeling van Mikao Usui, grondlegger van het Usui Systeem.
 
Geen rimpel in haar gezicht
Toen Mevrouw Takata in de dertig was, werd ze ingewijd, doorliep de verschillende graden, en werd master in 1938. Er waren er zeven uitverkoren om leraar te worden, maar alle anderen zijn nu overleden, en op het moment is ze de enige in leven zijnde leraar van het Systeem. Het is een methode die Usui tot nieuw leven bracht vanuit de boeddhistische geschriften, een manier om af te stemmen op de Reiki (dat is een Japans woord voor universele kracht'). toen ze vertelde dat ze nu 72 jaar oud was en al 37 jaar praktiseerde en onderwees. Ze had geen rimpel in haar gezicht en een slank levendig lichaam.

'Het is maar goed, dat deze knappe wetenschappers al dit onderzoek doen, anders worden de genezers niet erkend. Maar wanneer breken ze door en gaan ze aan de slag? Hoe lang nog? Nog twintig jaar?  
'In Honoloeloe hadden we een forum met de AMA (Amerikaanse Medische Associatie), De president van de AMA testte me. Hij wilde weten wat ik deed en de sessie duurde van acht uur 's avonds tot één uur 's nachts. Op het laatst vroeg hij me: 'Goed, Takata, ik denk dat ik u en wat u doet begrijp. Beveelt u aan dat alle artsen dit leren?" Ik zei: "Niet alleen artsen, maar dominees ook." En ik legde uit.
Ik was sprakeloos dat er in een kerk een grote congregatie is en als de dominee hen kan helpen door hun pijnen en kwalen te verhelpen, dat ze dan ook naar zijn preek zullen luisteren! Artsen kennen de medische en psychiatrische technieken en,' zei ik hem, 'als zij mijn behandeling leren, zal de kunst van het genezen helemaal compleet zijn.'  
Takata vertelde dat ze sinds ze 61 is, niet meer volledig werkt. De laatste twee jaar heeft ze over de hele wereld gereisd. 'Maar als ik thuis ben, werk ik. Ik geef graag cursussen met groepen van tien of twaalf, omdat er dan meer competitie is,' zei ze opgewekt, 'en ze kunnen aantekeningen vergelijken.'
Haar leerlingen komen naar haar toe via horen zeggen en ze heeft veel artsen met hun vrouwen én een aantal beroemdheden onder haar studenten. Ze noemde een beroemde Amerikaanse erfgename, maar liet me beloven dit vertrouwelijk te houden.
 
Bliksemcursus
Ik vroeg haar of ze wat over haar vierdaagse bliksemcursus wilde vertellen, en dat wilde ze wel ? tot op zekere hoogte.
'Op de eerste dag praat ik over de universele levenskracht, wat het is, en ik leg uit hoe kosmische energie werkt en hoe je contact maakt. Ik bewerk het zo dat het tot stand komt. Tot dusver heb ik nooit een fout gemaakt. Ze komen naar de klas en ze krijgen het van me. 'De tweede dag gaat over het gebruik, Ik geef een demonstratie hoe de genezing wordt toegepast vanaf de nek, ogen, oren, neus, mond, de klieren van de nek. Ik leer het ze. 'De derde dag leer ik ze hoe de organen aan de voorkant van het lichaam behandeld moeten worden. 'De vierde dag leer ik ze de toepassing op de rug.

Ik doe het lichaam in gedeelten, zodat ze het niet vergeten of in de war raken. 'Ook praat ik over het mentale en spirituele deel ? de geesteshouding, meditatie. Als je Reiki verkrijgt, is dat een complete behandeling voor het lichaam, de geest en het spirituele zijn.'
Ze zei dat het ook van toepassing is op het leven van planten en dieren, zelfs de goudvis. 'Alles wat leeft, accepteert het,' zei ze, 'en bij baby's is het veel gemakkelijker, omdat de oorzaak van de ziekte nieuw is. Als het chronische ziekten betreft, heb je meer tijd nodig. Ik werk dan op oorzaak en gevolg. Haal de oorzaak weg en het gevolg verdwijnt! Is dat niet logisch?'

Ze voegde eraan toe dat ze haar leerlingen de energie over vier dagen verspreid geeft, beetje bij beetje, omdat het zo krachtig is. 'Ik test hen om te zien of ze het goed doen.
'Maar hoe krijg je aansluiting met de universele levenskracht?' vroeg ik, proberend niet ongeduldig te lijken.
'Dat is een geheim,' zei ze beslist, 'maar voor ik sterf, wil ik het zoveel mogelijk mensen leren, het onder zoveel mogelijk mensen verspreiden, en veel leraren voortbrengen.'

Toen ik vroeg of er gevaar bestond dat het geheim met haar zou uitsterven, zei ze: 'Ik zal het in 1973 ontsluieren In het kort, zegt Takata, is haar methode een manier om sneller contact te maken met de geneeskracht en het is afkomstig uit oude boeddhistische geschriften. Ik vroeg haar of haar leerlingen zichzelf leren genezen en haar ogen schitterden. 'Dat is Nummer Eén. Als ze dat niet kunnen, wat heb je er dan aan?
Sinds ik bij toeval deze kleine dynamische Hawaïaanse genezer heb ontmoet, wens ik vaak dat ik sneller contact kon maken met de geneeskracht, dat ik het oude boeddhistische geheim kende om mijn ontwikkeling als genezer te versnellen.
.
.
.