Homepage   Ons op facebook Ons op you-tube Ons op you-tube Ons op you-tube Onze webshop   

Reikitechniek Ketseuki Kokan
 
 

dharma-lotus > reiki-lotus > technieken > Ketseuki Kokan (bloedzuiveringstechniek)

Middels Reiki zijn we in staat Universele energie te ontvangen en deze door te geven aan ons zelf en aan anderen. Het meest gebruiken we Reiki op het fysieke lichaam. Ook (en vooral) kunnen we Reiki gebruiken op ons emotioneel, etherisch en spiritueel/karmisch lichaam. 
Als we Reiki geven op ons fysieke lichaam, dan beperken we ons vaak tot de organen en spieren. Maar we kunnen ook Reiki geven aan ons lymfesysteem en bloed.

ketseuki kokan

Deze techniek is gebaseerd op de stimulatie van het meridianen systeem, op een dusdanige manier dat het bloedsysteem verteld wordt zich te verversen door middel van het vernietigen van de oude rode bloedlichaampjes en het aanmaken van nieuwe.
Er zijn meerdere manieren om de bloedzuiveringstechniek uit te voeren. De varianten vanuit de Gakkai nijgt meer naar massage toe omdat hier het licheem (deels) ontbloot wordt. De westerse variant zoals doorgegeven door Mevrouw Takata is meer op het aloude Reiki systeem gericht en kan de cliënt de kleren aanhouden.

de westerse variant

paats een hand boven aan de wervelkolom nek, ter hoogt van het mastoďd bij de keelChakra) en houdt hem daar. Met de andere hand vlak wrijf je stevig maar voorzichtig lángs (nooit op) de wervelkolom naar beneden vanaf je andere hand naar het onderste gedeelte van de wervelkolom, staartbeen (Perineum).

herhaal dit 10 tot 15 keer.

na de laatste keer houdt je de hand bij het staartbeentje (dus je hebt nu één hand bij het mastoďd en een hand bij het Perineum). Wacht nu circa een halve minuut tot de energie in beide handen gelijk aanvoelt.

In neerwaartse richting lopen op de rug de blaasmeridiaan, de galblaasmeridiaan en het gouverneursvat. Het bewegen van de hand langs de rug op de hierboven beschreven wijze, stimuleert deze meridianen. De blaasmeridiaan in het bijzonder is erg geschikt voor het verspreiden van energie. Er zijn ook een aantal acupunctuur punten in de lengte van de rug en de handbewegingen zullen Reiki naar iedere meridiaan zenden, ze stimuleren en hebben het zelfde effect als veel bases tegelijkertijd aanraken. Tevens ontspringen veel vertakkingen van het sympathische zenuwstelsel vanuit de wervels zodat ook zij door de behandeling beďnvloed worden.
De bloedververs techniek wordt ook gezien als een manier om het lichaam te stimuleren te ontgiften en zichzelf te reinigen. Deze techniek kan als vast onderdeel, bijvoorbeeld aan het eind van een Reiki behandeling, gebruikt worden.  

Hanshin Koketsu (half lichaam-/half bloedzuiveringstechniek), Gakkai variant:
Deze techniek en de volgende techniek worden uitgevoerd terwijl de ontvanger het bovenlichaam ontbloot heeft en neigen meer naar massage technieken. Om deze reden wordt behandeling volgens Mrs Takata’s variatie zoals die hierboven beschreven is, geprefereerd omdat daar de kleren altijd aanblijven. Wees dus erg zorgzaam met deze techniek !

1.
Leg je handen bij elkaar, met de handpalm naar beneden op de nek/bovenrug, met de handen elk aan een zijde van de middenlijn. Veeg met je handen van de wervelkolom naar beiden zijkanten van het lichaam.
2.
Beweeg je handen verder naar beneden langs de wervelkolom, veeg opnieuw naar de zijkanten en herhaal dit proces.
3.
Herhaal dit p roces 10/15 keer.
4.
Breng je handen opnieuw aan de achterkant van de nek bij elkaar, elke hand aan een zijde van de middellijn. Druk op de schedelbasis aan weerszijden van de wervelkolom gebruikmakend van de wijs -en middelvinger van iedere hand.
5.
Houd je adem in en veeg langs de rug naar beneden aan weerszijde van de wervelkolom naar het stuitbeentje.
6.
Houd deze positie een paar seconden vast en druk je vingers in de basis van de wervelkolom terwijl je uitademt.
7.
Herhaal dit 10/15 keer.

Zenshin Koketsu (volledige lichaam-/bloedreinigingstechniek), Gakkai variant

Dit is een uitgebreidere variant dan de Hanshin Koketsu.

voer een behandeling op het hoofd uit met de standaard handposities van Usui.

voer Hanshin Koketsu Ho uit zoals hierboven beschreven.

wrijf over de armen en veeg meerdere malen met de palmen van je handen in de lengte langs beide armen van de schouders naar de vingertoppen. Dit komt overeen met de bewegingen die je op jezelf gebruikt in Kenyoku.

wrijf over de benen en veeg meerdere malen met de palmen van je handen in de lengte langs beide benen van de heupen naar de tenen.