Homepage   Ons op facebook Ons op you-tube Ons op you-tube Ons op you-tube Onze webshop   

de 3 peilers van reiki
 
 

dharma-lotus > reiki-lotus > technieken > de 3 peilers van reiki

De drie peilers van Reiki zijn door Usui ontwikkelde oefeningen die ervoor moeten zorgen dat we op een intutieve manier met Reiki omgaan. De drie peilers worden doorgaans tijdens de Reiki II cursus geleerd, en vormen tezamen met de 5 leefregels de basis van het Reiki beoefenen en beleven.
Reiki is niet een aangeleerd patroon van handposities. Reiki is het doorgeven van universele energie. Door op je intutie (lees gidsen) te vertrouwen geef je Reiki waar het nodig is. Als je je afstemt op je intutie zul je na verloop van tijd verschil in energie voelen. Dit is waarneembaar bij de Chakra's, in de aura, bij bepaalde spiergroepen of de organen. Door daar op af te stemmen werk je op je gevoel, en zo behoor je (volgens ons) Reiki te geven.

De drie peilers bestaan uit:

Gassho Meiso: De Gassho-meditatie
Reiji Ho: Het teken van Reikikracht
Kenyoku: Het af- en opstromen van het etherisch lichaam

gassho meiso

"Gassho" betekent twee handen komen samen.

neem de Gassho houding aan, sluit je ogen en ga ontspannen zitten op een stoel of op de grond in lotus- of halve lotushouding met een rechte rug, niet overtrekt, en oefen deze meditatie dagelijks 20 tot 30 minuten liefst s morgens en s avonds uit. 

als het nodig is kun je met je rug tegen een muur gaan zitten.

houd de handen rustig voor de borst = hartcentrum gevouwen.

richt je aandacht op het punt waar de beide middelvingers elkaar raken en houd de handen zo, dat bij het uitademen door de neus de uitstromende lucht zachtjes over de vingertoppen strijkt en probeer alles te vergeten.

adem tijdens de meditatie in door de neus, plaats de tong achter de boventanden tegen het verhemelte waardoor de kringloop van energie in het lichaam en de geest wordt gesloten en adem uit door de mond de lippen in een O-vorm zoals bij fluiten en waarbij de tong ontspannen terugvalt.

als deze positie gaandeweg moeilijker wordt, laat dan je handen rustig en bewust zakken. Leg ze nog steeds in de Gassho-positie op je benen en blijf je concentreren.

gassho meiso overdenking

Deze meditatie doen we in de ochtend en in de avonds. En keer voor de dag begint en n keer aan het eind. Het doel is om de dag bewust te openen en bewust te sluiten.

Het lijkt er vaak op dat onze dagindeling in zijn geheel bepaald is. Of hij vol zit met zekerheden. Die zekerheden zijn dat je op een vaste tijd opstaat, naar je werk gaat, in de file staat, dezelfde collega's treft, vaste werkzaamheden hebt, een aantal pauzes hebt, 's avonds met het gezin dineert, de kinderen op bed legt, t.v. kijkt en op een vast moment zelf gaat slapen. Het lijkt inderdaad alsof je dagindeling vol zit met zekerheden en dat er weinig ruimte overblijft aan eigen inbreng, toeval en intutie. Maar dat is niet zo.
Er zijn maar een beperkt aantal zaken die vast liggen. 
Dat je een pauze hebt op je werk ligt vast. Hoe jij die pauze invult niet. 
Dat je een afspraak hebt ligt vast. Wat er tijdens die afspraak gebeurd niet.
Dat je 's avonds dineert met het gezin ligt vast, maar wat je eet, wat er besproken wordt niet.
Daarnaast leggen wij onszelf vaak vast door een gevoelswaarde te geven aan onze zekerheden. Dat we zowel 's ochtends als 's avonds in de file staan kan vast staan. We kunnen als gevoelswaarde 'ergernis' eraan koppelen. De periode dat we met die ergernis rondlopen kan langer duren dan de periode dat we in de file staan. dat is een zekerheid die we onszelf opleggen. Hoe meer zekerheden we onszelf opleggen, hoe minder ruimte er overblijft voor toeval en intutie. Daarom is het verstandig de dag bewust te openen en te sluiten.

een voorbeeld
Een leraar had hij elke maandagochtend van 08.30 tot 10.00 uur een lerarenvergadering (=zekerheid). Deze vergadering werd altijd gedomineerd door geruzie van een aantal leraren. En elke maandag ging hij met een rot gevoel naar school (zijn gevoelswaarde) omdat hij wist wat er ging gebeuren: ruzie.
Na de vergadering behield hij dat gevoel de hele dag.
Toen ging hij eens de Gassho meditatie toepassen.
Elke ochtend deed hij de meditatie en voelde de rust en het mededogen tezamen met de energie. hij dacht steeds aan een opvallend geel kastje dat in het lokaal stond waar we altijd vergaderde. En hij stelde mij voor dat wanneer hij het kastje weer zag, hij dezelfde rust en mededogen zou ervaren als tijdens de meditatie. 
De eerstvolgende maandag ging hij weer met een lichtelijk rotgevoel naar school. Maar toen hij het lokaal binnen kwam en het gele kastje zag, was dat gevoel verdwenen en voelde hij weer de rust. Hij kon aanschouwen wat er precies verkeert ging tijdens de vergadering. Voelde aan wat iedereen fout deed, wat hij altijd fout deed. Door zich af te stemmen op zijn intutie leerde hij van zijn eigen fouten.


uitvoering
Deze kun je zittend en al handelend verrichten. Maar het beste is het om dit te combineren.
Neem in de ochtend je tijd om wakker te worden. Probeer niet alles in n te doen zoals ontbijten, krant lezen, kleren aandoen en je tas in te pakken. Ga bewust elke stap n voor n doen zonder ergernis. Zorg ook dat je 20 minuten rust hebt om de zittende meditatie te doen.  
Met rechte rug op een stoel of op de grond vouw je je handen in Gassho Mudra (plat tegen elkaar) voor je HartChakra en doorloop je de komende dag. Elke zekerheid en elke daaraan gekoppelde gevoelswaarde overzie je. Als je dat doet dan zul je merken dat je maar erg weinig zekerheden hebt. Veel zal uitmonden in: "dan kan ik dan pas zeggen, dan moet ik het eerst meemaken, ik weet niet precies hoe het gaat lopen", etc..
Er zijn dus veel meer onzekerheden dan zekerheden. Overzie ook de onzekerheden en zie het als uitdagingen om deze op een intutieve manier te benaderen.   

Probeer tijdens de meditatie de rust te vinden. Probeer na de meditatie deze rust vast te houden tot de allereerste ergernis van de dag. 
In de avond, als de dag erop zit, doe je de meditatie opnieuw. Nu overzie de de ochtendmeditatie en bekijk je wat er vandaag is gebeurd. 
Waren de zekerheden van vanochtend inderdaad zekerheden, wanneer vond mijn eerste ergernis plaats, waardoor ontstond die ergernis en was deze terecht ?
Door heel bewust de dag door te nemen leer je van je eigen fouten. Door de volgende dag weer de meditatie te doen, dwing je jezelf bewust naar jezelf te kijken en naar je handelen. Hierdoor veranderd je handelen in een meer instructievere manier van handelen. Probeer het maar.

Terug naar de index


reiji ho

"Reiji" Betekent "Teken van de geest" of "Teken van de Reikikracht". 

Bij Reiki I leren we de handposities, te beginnen bij het hoofd, de nek, romp, armen en benen en vervolgens van onder naar boven bij het achterlichaam. Het is goed deze handposities te leren en te kennen. Op het moment dat je een techniek of theorie kent kan je het loslaten. Dan is het tijd om op een intutieve manier ermee om te gaan. 
Bij Reiji-Ho laten we het vaste stramien van de handposities los en gaan we puur intutief Reiki geven. 
Je bent en blijft een open kanaal waardoor de Universele energie stroomt. Deze energie stroomt naar die plekken waar het nodig is. Jij moet nu die energie gaan aanvoelen en meeliften op die energie. Daarom moet je je open stellen, op intutie de energie doorgeven. 

degene die je gaat behandelen ligt op een behandeltafel of op een matje of zit op een stoel.
ga nu niet achter het hoofd staan, maar naast het lichaam.  
ga gemakkelijk staan en vouw je handen in Gassho (plat tegen elkaar) voor je HartChakra.
stem je af op de universele energie en wacht tot je de energie voelt stromen.
maak contact met de persoon voor je. 
open je handpalmen nu richting de persoon en stel je voor dat je het lichaam omvat met energie. 
leg nu je handen op het lichaamsdeel dat opvalt.
na enige minuten zul je ook weten wat de volgende positie zal zijn, enzovoort.

Puntje 7 en 8 vragen om extra uitleg.
Als je je handen gericht hebt op het gehele lichaam van de persoon die voor je ligt kan het zijn dat een bepaald lichaamsdeel direct opvalt. Dit kan je zien, voelen of gewoon weten.
Als je je handen langzaam naar het lichaam beweegt kan je ook geleidt worden. Dit alles doe je puur en alleen op je intutie. 
Krijg je helemaal geen enkel lichaamsdeel binnen als zijnde opvallend, begin dan bij haar KruinChakra en wacht daar af tot je een inbeelding krijgt. Krijg je nog niets binnen, maak dan de behandeling af volgens de standaard handposities.

valkuilen (waarom zo werken ?)

Als we Iemand gaan behandelen dan hebben we altijd eerst een gesprek met diegene. Stel nu dat Anne verteld last te hebben van haar onderrug. Dan zou je rationeel gezien bij de behandeling veel aandacht besteden aan haar onderrug, terwijl als je op intutie Reiki zou geven veel aandacht zou besteden aan haar KeelChakra. Dit lijkt tegenstrijdig namelijk, wat heeft haar onderrug nu met haar KeelChakra te maken.
Dit is een standaardfout die we snel maken. Ons ratio belet ons tot de ware toedracht te komen.

Het is algemeen bekend dat een mens de symptomen zeer goed kan aangeven maar niet de oorzaken.
Als je puur op intutie en met Reiji-Ho Reiki zou geven zou je dus uitkomen bij haar KeelChakra. Tevens zou je opmerken dat haar schouders redelijk vast zitten. In het nagesprek kan je dit aankaarten en vragen of ze last heeft zichzelf te uiten (KeelChakra).
Nu je de vinger op de pijnlijke plek hebt gelegd kan iemand wl de oorzaken inzien. Ze zal vertellen dat ze moeite heeft zich te uiten, aangezien ze dat nooit geleerd heeft. Ze komt uit traditioneel gezin waarin de vader de mening van het gezin heeft, en waarin de kinderen aangeleerd krijgen deze mening ook te dragen. Anne heeft nooit geleerd haar eigen mening te geven. Dit resulteert in een verkrampte KeelChakra. de uitingen zijn dat ze keel- en stem klachten heeft en dat haar schouderspieren vaak verkrampen. door deze verkramping trekken de schouders wat samen en zal de bovenrug inzakken waardoor er een overbelasting ontstaat in de onderrug. 

Anne kwam door pijn in haar onderrug maar dat is slechts een symptoom van haar slecht functionerende KeelChakra.  
Dit kan je achterhalen door op een intutieve manier met Reiki om te gaan.

Terug naar de index


kenyuko

"Kenyoku" betekent 'droog baden'.

Bij de eerste Peiler van Reiki: 'Gassho Meiso' leren we om gedurende de dag bij onszelf te blijven en op een intutieve manier de dag te benaderen. Toch zal dat niet altijd lukken. We verliezen onszelf altijd in onze gedachten, problemen, emoties en andere, vaak negatieve, gevoelswaarden. Vaak dragen we deze gevoelswaarden bij ons gedurende een deel van de dag. Ze blijven aan ons kleven al was het plakband. 
Emoties hebben hun eigen trillingsgetal. Dit merk je als je een kamer binnenloopt waar zojuist een heftige ruzie heeft plaatsgevonden. Je voelt de energie van de ruzie en de emoties hangen. Het kan je zelfs tegen staan om in die ruimte te gaan werken. De negatieve energie moet eruit en dit kan je bijvoorbeeld doen door de ramen open te zetten, de radio aan te doen of een zuiveringsritueel uit te voeren (Se-He-K + Cho-Ku-Re). 
Een (negatieve) energie kan in een ruimte hangen, maar kan ook aan onszelf blijven hangen. Wat we dan moeten doen is onszelf zuiveren en dit kan middels Kenyoku.

Kenyoku is het afstromen of het droog baden van ons etherisch lichaam. Daar hopen o.a. de (negatieve) emoties zich op die wij gedurende de dag meenemen. 
Kenyoku kan je op elk moment van de dag doen maar er het is zeker aan te bevelen voor je de eerste peiler: Gassho Meiso toepast, en voor en na een Reikibehandeling.

kenyohu in combinatie met een Reikibehandeling

Ga je Kenyoku toepassen in een Reikibehandeling, dan pas je het twee keer toe. En keer voor de behandeling (afstromen) en n keer na de behandeling (opstromen).
Bij het afstromen (voor de behandeling) veeg je alle (negatieve) emoties en gevoelswaarden van iemand af. Dit doe je te beginnen bij het hoofd tot aan de vingers en de tenen. Zorg ervoor dat je het gehele lichaam aan n zijde afstroomt en het liefst drie keer. Hoe groot de stukken zijn die je afstroomt is niet belangrijk maar zorg ervoor dat je ze niet te groot maakt. 
Zie het als vegen. Met te lange halen verspreidt je het vuil, met te korte halen ook.
Kenyoku voor Reiki is als stofzuigen voor dweilen. Je haalt de ergste stof weg met het zuigen, en dan maak je alles goed schoon met dweilen.
Een voorbeeld hoe je het kan doen is:

afstromen voor en tijdens een behandeling

degene die je gaat behandelen ligt op een behandeltafel of op een matje of zit op een stoel.
veeg nu met beide handen van kruin tot de borst (3x).
veeg nu met beide handen van borst tot het kruis (3x).
veeg nu met beide handen van nek over de rechterarm tot aan de rechterhand. (3x).
veeg nu van beide handen van nek over de linkerarm tot aan de linkerhand (3x).
veeg nu met beide handen van kruis over het rechterbeen tot aan de rechtervoet (3x). 
veeg nu met beide handen van kruis over het linkerbeen tot aan de linkervoet (3x).
veeg nu het gehele lichaam van kop tot teen nogmaals schoon (3x).

Maar je kan het natuurlijk ook in een andere volgorde doen, zolang het maar van kop tot teen gaat en alles drie keer. Vervolgens kun je beginnen met de Reikibehandeling. Pas wel op hoe je de Kenyohu toepast.

Je beweegt nu je handen over het lichaam. Aangezien de behandeling meestal aan de voorzijde start pas je ook de Kenyohu aan de voorzijde toe. pas op met het aanraken van borsten en kruis. Een veilige manier van werken is af- en opstromen in het auragebied, je beweegt dan je handen ongeveer 5 centimeter boven het lichaam.

opstromen na de behandeling (reiki dekentje)

Na de behandeling ga degene nogmaals afstromen zoals hierboven beschreven. Tijdens de behandeling heb je op gerichte plaatsen energie doorgegeven. Hoeveel handposities je ook gebruikt, het blijft een gerichte behandeling op spiergroepen, Chakra's, organen, gewrichten, etc.. De energie moet nu 'verdeeld' worden en het teveel afgevoerd en dit doe je middels het afstromen.
Hierna stroom je iemand weer op. Je geeft als het ware een dekendje van positieve energie mee. dat doe precies omgekeerd als bij het afstromen, dus van onder naar boven en alles ook drie keer.

veeg nu met beide handen van linkervoet over het linkerbeen tot aan het kruis (3x).
veeg nu met beide handen van rechtervoet over het rechterbeen tot aan het kruis (3x). 
veeg nu van beide handen van linkerhand over de linkerarm tot aan de nek (3x).
veeg nu met beide handen van rechterhand over de rechterarm tot aan de nek (3x).
veeg nu met beide handen van kruis tot borst (3x).
veeg nu met beide handen van borst tot de kruin (3x).

kenyohu gedurende de dag

Je kan Kenyohu op elk gewenst moment van de dag doen. Probeer zelf een werkwijze te vinden die voor jou prettig is. Zolang je maak elk deel van het (voor)lichaam 3 x afveegt. Je zult zien dat het verlicht. Helemaal als het in combinatie gebeurd met Gassha Meiso.

Terug naar de index