Homepage   Ons op facebook Ons op you-tube Ons op you-tube Ons op you-tube Onze webshop   

Swedana, boeddhistische counseling
 
 

dharma-lotus > reiki-lotus > massage & sessie > swedana

 
Swedana is de boeddhistische wijze van het begeleiden van een persoon of een stel. Deze zienswijze is fundamenteel anders dan de westerse (psychologische) zienswijze.

De meeste problemen en blokkades die de mens ervaart spelen zich af op emotioneel niveau. Zoals je een mentaal probleem niet emotioneel kunt oplossen zo kan je ook geen emotioneel probleem mentaal oplossen. Praten en praten over blokkades heeft dan ook geen zin. Het probleem moet daar aangepakt worden daar waar het zich afspeelt en de 'wet van oorzaak en gevolg" is hierin een belangrijke. Een terugkerende hoofdpijn kan veroorzaakt worden door stress welk op zijn beurt wordt veroorzaakt door te grote prestatie- bewijsdrang welk op zijn beurt veroorzaakt wordt door een in de jeugd ontstaan minderwaardigheidgevoel. De persoon heeft dus fysieke klachten (de terugkerende hoofdpijn), een emotionele blokkade (stress) en een conditionering (ik moet mijzelf bewijzen) die dit alles veroorzaakt. Swedana gaat dit gehele traject aanpakken met de klemtoon op de conditionering.

Gautama de Boeddha zei:

"als je wilt weten wie of hoe je vroeger was, kijk dan naar hoe je nu bent. Wil je weten hoe of wie je straks zult zijn, kijk dan naar hoe je nu bent".

Als je thuis gaat schoonmaken is het niet belangrijk waar elk stofje en vlekje vandaan komt. Zolang je een vlekje blijft analyseren bestaat deze nog steeds. Zo is dat ook met blokkades in de mens.
Verleden en toekomst zitten in het nú geborgen en het is het nú dat bepalend is. We gaan bij de swedana niet uitgebreid spitten in het verleden. We gaan geen oude trauma's opgraven en we gaan geen pijnlijke situaties herbeleven. Daar ligt niet de kern van het probleem.

Doelstelling van swedana is altijd om terug te keren naar de balans en balans is prana. Er zijn vele energie-stromingen in het lichaam die voor onbalans zorgen en prana zorgt voor balans. Prana en balans zijn de belangrijkste doelstellingen binnen de swedana.

lees hier een apart artikel over prana

de kern van het probleem

De blokkade is niet het probleem maar onze identificatie met deze blokkade. We moeten dus niet gaan kijken naar de blokkade, maar naar onszelf.
Vaak wil de mens zichzelf beschermen tegen situaties die hij niet wil. Maar wat is datgene je beschermt, omschrijf dat eens helder? Wie of wat ben jij wat jij zo graag wilt beschermen tegen situaties die jij niet wilt?
Andersom gezegd; als je moeite hebt deze vraag te beantwoorden, wat bescherm je dan, tegen wat en waarom?

swedana in de praktijk

Swedana werkt sterk op datgene wat zich nú afspeelt. We kunnen niet werken aan je angst als op dit moment er geen angst is en het is zinloos deze angst op te roepen want dan wordt het kunstmatig.
Hoewel bij de swedana ook gepraat wordt ligt de nadruk op het energetische werk. De blokkade is in de kern energetisch (emotioneel, conditioneringen, gevoelsmatig) en dan moet de begeleiding ook energetisch zijn.
We werken daarom tijdens een sessie voornamelijk met meditatie, yoga en massage en hier kan de sauna bijkomen. Qua voeding en fysieke training wordt een extra coach ingeschakeld. De precieze invulling gaat altijd in samenspraak.
Voor thuis krijg je  meditatie, yoga en mindfull oefeningen. Tussen de sessies zit soms enkele dagen tot maximaal 3 weken waarin je de oefeningen doet, ondertussen is er contact via mail of what's app.

Het is altijd moeilijk van tevoren te zeggen hoelang een traject duurt. Dit kan in principe 1 sessie zijn. Dat je al 20 jaar ergens me loopt wilt niet zeggen dat je heel veel sessies nodig hebt om het geheel in te zien en los te laten. Swedana is überhaupt geen meer-jaren-traject, de oplossing ligt doorgaans veel dichterbij dan je denkt.

Swedana is een traject van meerdere sessies en we maken tijdens de intake een programma waarin staat wat we gaan doen, hoe vaak en in hoeveel tijd, dit gaat dus altijd in samenspraak. Om je een beeld te geven hebben we pakketten gemaakt qua aantal sessies, tijdsduur en prijs.

pakketten

pakket 1 pakket 2 pakket 3
Dit pakket bestaat uit 3 sessies:
1 sessie van 4 uur
2 sessies van 2,5 uur
Dit pakket bestaat uit 5 sessies:
2 sessie van 4 uur
3 sessies van 2,5 uur
Dit pakket bestaat uit 10 sessies:
4 sessie van 4 uur
6 sessies van 2,5 uur

kijk hier voor de prijzen
een afspraak maken kan in onze online agenda